Tuusulanjärven alueen nähtävyydet ja aktiviteetit

Tuusulanjärvi on alueena hyvin monipuolinen ja nähtävyyksien kirjo on hyvin moninainen verrattuna muihin tämän alueen järviin. Tuusulanjärven suuri koko mahdollistaa monipuolisen nähtävyys ja aktiviteettivalikoiman.

Nähtävyyksistä merkittävimmän kokonaisuudet muodostavat monipuolinen museotarjonta. Museotarjonta on keskittynyt vahvasti entisten taitelijayhteisöjen asuin alueelle. Tälle alueelle on muodostunut monia erilaisia museoita. Museoista osa on entisten suurien suomalaisten taiteilijoiden koteja, jotka ovat tänä päivänä osa suomalaista kulttuurihistoriaa kotimuseoiden muodossa. Nämä kotimuseot ovat erittäin arvokkaita kulttuurihistoriallisesti. Jotkin näistä kotimuseoista on auki vieraille ympäri vuoden kun taas jotkut ovat auki vain sesonkiaikaan ja jokunen vain sopimuksesta. Yksi näistä kotimuseioista on sellainen että siellä asuu aina isäntä ja hän pitää huolta museosta ja avaa ovensa vain rajoitetusti yleisölle. Näiden kulttuurihistoriallisesti merkittävien kotimuseioiden lisäksi alueelta löytyy myös nykyaikaisia uusia museoita sekä sota-ajan naisten työtä esittelevä museo. Näiden museoiden lisäksi alueella on muutama arkkitehtuurisesti merkittävä rakennus suomalaisen merkittävän taiteilijan käden jäljestä.

Näiden museoiden ja talojen kokonaisuus esittelee monipuolisesti suomalaista taidetta eritaiteen lajien parista; kuvataiteilijoita, säveltäjiä sekä kirjailijoita. Tämä moninainen leikkaus läpi eritaiteen lajien antaa juuri Tuusulanjärvelle oman leimansa. Tämän lisäksi museot esittelevät laajasti Suomea eri aikakausilta; niin rauhan kuin sodankin ajalta.

Tuusulanjärven rannalla sChurch of Tuusulaijaitseva 1800-luvulla rakennettu Tuusulan kirkonkylä on jo itsessään nähtävyys. 1800-luvulla kirkonkylälle rakennettiin paljon näyttäviä ja suuria hienoja huviloita ja osa näistä on vieläkin kirkonkylällä asumiskäytössä. Tuusulan kirkko itsessään on rakennettu jo 1700-luvun puolella. Kirkko on edelleen käytössä ja hyvässä kunnossa ja näin ollen vierailun arvoinen kohde. Kirkon ympärillä sijaitsee hautausmaa, tämä hautausmaa on erittäin vanha ja sinne on haudattu monia merkittäviä suomalaisia taiteilijoita kautta historian. Hautausmaalla vierailu ja hautakivien nimien lukeminen antaa hyvän kuvan tämän alueen merkittävyydestä suomalaiselle taiteelle.

Ulkoilumahdollisuuksistaan tunnettu Tuusulanjärvi tarjoaa myös ei taiteesta kiinnostuneelle matkaajalle paljon tekemistä. Alueella on kesäisin tarjolla erinomaiset pyörilymaastot sekä golf-kenttä. Tämän lisäksi järven ystäville tarjolla on myös kalastus ja soutaminen. Talviaikaan Tuusulanjärvellä pilkitään, hiihdetään ja saunotaan. Tuusulanjärvi onkin erittäin suosittu saunojien keskuudessa. Alueen tarjonta vuokrasaunoista ja mökeistä on kattava.