Tuusulanjärvi alueena ja sen historia

Tuusulanjärvi on järvi Tuusulan ja Järvenpään maalla. Tuusulanjärveä kutsuttiin ennen Pitkäjärveksi, järven muodon takia. Järvi on kapea, mutta erittäin pitkä. Järven pituus on huimat 8km. Järveä on myös kutsuttu Kaukajärveksi. Tälle on suomen kielessä historiallinen selitys, sillä Kaukajärvi tarkoittaa samaa kuin Pitkäjärvi. Nykyinen nimi Tuusulanjärvi on vakiintunut käyttönimeksi tästä järvestä jo 1600-luvulla. Tuusulanjärvi nimenä tosin on hieman harhaanjohtava, sillä osa Tuusulanjärven rannasta kuuluu Järvenpään alueelle.

Tuusulanjärven pohjoispäässä sijaitsee Järvenpään keskusta ja eteläpäässä sijaitsee Tuusula. Tuusulan idyllinen vanha kirkonkylä on myös järven rannalla, tämä kirkonkylä on rakennettu 1600-luvulla. Tuusulanjärven pitkä ulkomuoto mahdollistaa hyvin monipuolisen maiseman eri puolille järveä. Onkin poikkeuksellista että saman järven rannalla sijaitsee sekä nykyaikainen oikean kaupungin keskusta sekä idyllinen vanhanaikainen kaunis kirkonkylä. Sama järvi, mutta niin mTuusulaonet eri maisemat.

Tuusulanjärven rannalla on asunut kautta historian tunnettuja suomalaisia taiteilijoita. Taiteilijoiden vaikutus Tuusulanjärven maineeseen on ollut aina voimakas vahvojen taiteilijayhteisöjen takia. Tuusulanjärven taiteilijayhteisön vaikutus koko Suomen kulttuurihistoriaan on merkittävä, sillä 1800 ja 1900-luvun arvostetuimmat taitelijat asustivat tämän kyseisen järven rannalla. Tämä pitkä historia taiteilijoiden suosimana inspiraation lähteenä onkin yksi syy siihen miksi Tuusulanjärvi on mitä mainioin paikka järjestää taidetapahtumia ja näin ollen myös musiikkifestivaaleja.

Tuusulanjärven ympäristössä on paljon voimakkaasti viljeltyjä peltoja, joiden lannoitteet ovat valitettavasti vaikuttaneet Tuusulanjärven kuntoon ja näin ollen järvi on päässyt rehevöitymään ja vedenlaatu on heikentynyt. Tämän järven yleiskunnon heikkenemisen takia Tuusulanjärvi ei ole kovin suosittu uimajärvi vaan kysymys on enemmän ulkoilumaastona käytetystä ympäristöstä. Ulkoilumaastona Tuusulanjärveä käytetään myös talvisin. Talvella Tuusulajärvellä järjestetään luistelureittejä ja ladataan hiistoladut. Tuusulanjärven yleiskunnon heikkenemisestä huolimatta on seutu erittäin suosittu ja arvostettu kesähuvilan omistajien keskuudessa, erinomaisen sijainnin, hyvien ulkoilumahdollisuuksien ja kauniiden maisemien takia.

Tuusulanjärvi varmasti pitää pintansa houkuttelevana kohteena niin matkaajien kuin kesämökkiläistenkin keskuudessa. Matkailijoiden kiinnostus Tuusulanjärveä kohtaan riippuu varmasti paljon kohteessa järjestettävien tapahtumien tarjonnasta ja niiden markkinoinnista. Suuren koon vuoksi kohde kumminkin sopii hyvin monenlaisien eri tapahtumien pito paikaksi ja tarjoaa erinomaiset puitteet varsinkin kesäisien musiikkitapahtumien järjestämiseen.